Kinesio Taping
Minute
Povestea acestei tehnici de bandajare începe în anii ’70, când doctorul Kenzo Kase a inventat kinesio taping-ul pentru a-i ajuta pe sportivii aflați în procesul de recuperare medicală după traumele suferite în timpul activităților sportive.
Banda kinesiologică poate fi utilizată pe diverse grupe de pacienți, de la pediatrie până la geriatrie, tratând o varietate de afecțiuni ortopedice, neurologice și neuromusculare.
Se utilizează o bandă elastică din bumbac și un strat adeziv hipoalergic, ce este aplicat în așa fel încât îi permite materialului să respire (rareori produce iritații dacă este aplicată corect). Acest tip de bandaj poate fi utilizat 2-3 zile, după care își pierde din proprietăți și trebuie schimbat. Rezistă la apă – există și variante cu rezistență mare, concepută pentru bazinul de înot.
Banda kinesiologică scade durerea și facilitează drenajul limfatic prin ridicarea microscopică a pielii, formând striații, cutanat si subcutanat. Astfel, apar spații interstițiale mai mari și rezultă un aport de oxigen care conduce la îmbunătățirea circulației, dar și la o scădere a inflamației. Există sute de tipuri de bandaje care au capacitatea de a calma durerea și de a reduce inflamația, de a crește performanța sportivă, de a reeduca sistemul neuromuscular prin îmbunătățirea circulației. Ele pot fi utilizate și în scop profilactic.
Kinesio Taping poate fi utilizat și în asociere cu alte tipuri de tratamente sau tipuri de bandajare. Este o tehnică de bandajare adezivă ce ajută procesul de vindecare naturală a organismului, împreună cu stabilizarea articulațiilor și a mușchilor, fără a limita amplitudinea mișcărilor.
Astăzi, Kinesio Taping se utilizează în spitale, clinici, precum și în cadrul echipelor medicale ce se ocupă de sportivii de performanță și înaltă performanță din întreaga lume (tenis, fotbal, înot, baschet, handbal, polo, volei, ciclism, schi, atletism etc).Tratamentul poate fi efectuat numai de către personal medical specializat în acest tip de bandaje (existând și contraindicații) si nu ține locul unor intervenții chirurgicale.
Terapeuții noștri aplică aceste benzi adezive, care sunt în același timp și hipoalergenice, pentru a putea trata leziunile atletice și o varietate de alte tulburări fizice. Pot fi folosite pe toată durata competițiilor sportive, pentru a cuprinde o patologie mai largă.